Kako je veći minimalac uticao na prosječnu platu

Bez autora
Mar 24 2024

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru ove godine iznosila je 1.392 marke i veća je za 80 KM u odnosu na prethodni mjesec, a glavni razlog za rast upućeni vide u povećanju minimalca početkom godine.

Minimalac u Srpskoj od početka godine povećan je na 900 maraka, što je za 200 KM više u odnosu na decembar, kada je prosječna plata, koja je isplaćena u januaru prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila 1.312 maraka.

Uporedni statistički podaci pokazuju da je prosječna plata u Srpskoj lani isplaćena u februaru u odnosu na ovu godinu bila manja za 136 maraka.

- Najveći februarski prosjek neto plate od 1.786 KM bio je u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, a najmanji od 1.085 KM u građevinarstvu. Prosječna februarska bruto plata u Srpskoj bila je 2.129 KM - saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić kazao je za “Glas Srpske” da je rast prosječne plate najviše rezultat povećanja minimalca.

- Firme će i dalje nastaviti određenim tempom da dižu plate. Ovdje imamo dio koji je fiktivno bio na minimalcu pa je sada prikazao veće plate, a imamo i firme koje podižu plate u trendu od desetak odsto godišnje - kazao je Trivić. Dodao je da su preduzeća u prethodnom mjesecu podigla plate za pet odsto, a za još toliko planiraju u narednom periodu.

Prema riječima predsjednice Saveza sindikata RS Ranke Mišić, februarska isplata jasno pokazuje da je prosječna zarada značajnije porasla zbog povećanja minimalca.

- Sve vrijeme smo govorili da će povećanje minimalca, na čemu smo i radili, na neki način zaštititi sve one koji rade najjednostavnije poslove i primaju najnižu platu. Isto tako, povećanje minimalca poguraće i druge plate - kazala je Mišićeva. Dodala je da su neke firme i drugim radnicima zbog rasta minimalca povećavale platu.

- To nije kraj jer ćemo nastaviti da radimo na povećanju svih plata, kako u realnom tako i u javnom sektoru.

Čekamo april da vidimo kakav je priliv direktnih i indirektnih poreza u prvom kvartalu, koji će prikazati stvarne efekte povećanja plate u Srpskoj - rekla je Mišićeva.

Sindikat već drugu godinu zaredom radi na uređenju sistema plata u Srpskoj, za šta su, tvrdi Mišićeva, dobili podršku svih institucija od predsjednika Republike Srpske do predstavnika Vlade, izuzev poslodavaca.

- Kako imamo najnižu platu za najjednostavniji rad, nastojaćemo da utvrdimo i iznose najnižih plata za svaku stručnu spremu, minimum ispod kojeg niko ne može, dok visina neće biti ograničena - kaže Mišićeva.

Ekonomista Marko Đogo ističe da statistički podaci sugerišu da je došlo do realnog porasta plata.

- Nadam se da ćemo jednog dana biti u društvu gdje će prosječna plata biti kao i u Sloveniji, gdje je već prešla 3.000 maraka ili u Hrvatskoj i Mađarskoj gdje iznosi više od 2.000 KM - kazao je Đoko, dodajući da je skeptičan iz kojih izvora će to povećanje biti isplaćivano, ali za građane sa najnižom platom to je, prema njegovim riječima, svakako dobro.

Međutim, pozitivne efekte povećanje minimalca radnici skoro da nisu ni osjetili s obzirom da je odmah došlo do znatnog poskupljenja robe i usluga.

Prosvjeta

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture usaglasili su u petak da nastave aktivnosti na povećanju plate radnicima u prosvjeti te da se aktivno radi na stvaranju uslova za to. Resorna ministarka Željka Stojičić rekla je da su očekivanja Sindikata da povećanje bude od deset odsto. Prema njenim riječima, usaglašeno je da prva tri mjeseca koja se odnose na izvršenje budžeta nisu reper gdje se može pregovarati o povećanju plata u bilo kom sektoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik